26 april 2012

Suomenhevosten laatuarvostelun karsinnat 2012

I morse lastade vi Ebba i hästtransporten och åkte till Ypäjä. Det var riktigt trist väder, regn och rusk. Väl framme höll vi på att bli försenade till löshoppningen då vi inte hittade stället där man skulle parkera hästtransporten. Grrr... för dålig skyltning. Hur svårt kan det vara att sätta upp lappar och skyltar. Nåja, vi han fram i tid.

Löshoppningen gick fint. Bättre än vad jag tänkt mig. Hon hoppade definitivt bättre än de få gånger vi övat. Högsta höjden var 105cm och Ebba hoppade 95cm. Efter 95cm blev Ebba trött och då hon blivit trött går det inte att få henne över höga hinder. Trots att vi tyckte hon hoppade bra var poängen inte de bästa men man ska komma ihåg att vi knappt tränat någon hoppning.

Efter hoppningen blev det paus ett par timmar innan det var dags för bedömning av stegen.
Pausen spenderade vi med att stå ute i det ruskiga vädret medan Ebba mumsade på lite hö. Det måste jag säga, att Ebba har bästa tänkbara lynne. Trots att det här var bara andra eller tredje gången hon var långt borta hemifrån tog hon det lugnt och betedde sig exemplariskt.

Riduppvisningen gick jätte bra. Ebba travade på i fin form. Galoppen har hon ännu svårt med och susade på i frisk takt så domaren började skratta. Ebba såg så lycklig ut där hon for.

Resultatet efter dagens kvalitetsbedömning

Löshoppning:
Teknik: 6,25
Kapacitet: 6
Hållning och vilja att samarbeta: 6,5

Askellajikoe (vet inget bra ord för det men typ bedömning av steget)
Skritt: Energisk, skulle kunna vara mer elastisk. 6,75
Trav: Taktfull,energisk, flexibel, trampar bra under sig. 7,75
Galopp: Lite spänd och "upptagen". Ännu inte i balans. Galoppen är ända luftig. 6,25
Ridbarhet: "Mycket aktiv bakdel". Ännu inte balans i galoppen 6,75

Översättningen från finska till svenska är min egen så därför lite underligheter i resultatet.

Även om bedömningen inte var den bästa så är jag överlag nöjd. Vi har inte övat så aktivt som man kanske borde. Det bästa är ändå det att jag har en lugn, snäll, pålitlig och hanterlig häst.


Ursäkta de dåliga bilderna =)

Inga kommentarer: