11 april 2012

Slowfeeding

För någon vecka sedan införskaffade jag sådana här slowfeedingnät till mina två tjockisar till hästar.


Tanken med näten är att hästarna ska "jobba" för att få i sig höet. Det ska fungera lite som då de betar gräs. Hästarna ska äta små tuggor i taget och på det sättet snabbare få en känsla av att de är mätta. Här kan du läsa mer om slowfeeding.

Min äldre häst är förtillfället i ganska bra form. Hon behöver bara bygga upp musklerna efter hennes långa sjukledighet. Min yngre häst Ebba är däremot ett kapitel för sig. Ebba kan äta hur mycket som helst och var ända liten sak hon äter gör att hon lägger på extra kilon. Jag hoppas att de här näten ska få mina hästar att sluta sluka i sig allt de kommer åt. Vi får se hur det går. Har haft näten i bruk ca en vecka och hittills har det funkat bra. Dock är nätet ingen match för Ebba.

Nu gäller det att även komma på ett bra fungerade slowfeeding system till våra höhäckar ute i hagen.
Här köpte jag näten.

7 kommentarer:

Kamomilla sa...

Jag visste inte att hästar kan ha viktproblem! :)

Bland hö och halm sa...

Det är rätt så vanligt, speciellt för finskhästar

Lilla K sa...

Smart idé, det är ju lite tidsfördriv på samma gång :)

Petra sa...

Annika M har lagat en låda åt jolly o cleo som e en trälåda me nät längst ner på 2 av sidorna som dom måst plocka höet från för att kunna äta.lite samma ide som näten du köpte. fråga henne hur hon ha laga den eller kom ti stalle o kolla hur dom sir ut. där har hästen att göra hela dagen :)

Bland hö och halm sa...

Tack Petra för tipset.
Största utmaningen för mig är att det ska funka för många hästar. Alla ska få i sig mat och jag vill att höet ska räcka några dagar så att jag inte behöver fylla på så ofta. Alltså mina hästar har tillgång till hö hela dagen. Men i länken som jag hade i mitt inlägg fanns där flera lösningar. Det ska nog lösa sig bara man sku ha tid att fundera lite :)

petra sa...

du måst bara laga tillräckligt stor låda så alla ryms o äta :) vi ska kanske laga såna åt våra timmisar så där e 7 st som ska äta tillika, så de blir lite att fundera o lösa de :)

Bland hö och halm sa...

Jo :) Helst skulle jag ha ett nät som passar fyrkantsbalar. Då sku man bara behöva köra ut balen. Jag har bara hittat när för rundbalar.
Ni har lite samma problem att lösa som jag då. Jag har 6 hästar som ska kunna äta samtidig + att jag då vill att höet räcker flera dagar. Hör av dig om ni kommer på ett bra system....jo och kolla sdan om slowfeeding där fanns många bra lösningar =)