29 mars 2012

Löshoppning

Idag packade vi in hästarna i trailern och åkte till ridmanegen för att löshoppa dem. Löshoppning är då man bygger upp en inhägnad gång med hinder inuti där man sedan låter hästarna hoppa fritt utan ryttare på ryggen. Hmm... lite knöligt förklarat men ni kanske fattar vad jag menar. Det är i varjefall ett bra sätt att träna och förbereda unghästen för hoppning med ryttare.

26.4.2012 är det meningen att Ebba skall delta i Suomenhevosten laatuarvostelun karsinnat 2012 (http://www.hevosopisto.fi/index.phtml?page_id=124410&navi_id=124410&) alltså en tävling där de gör en sorts kvalitetsbedömning. De kollar stegen i skritt, trav och galopp, ridbarhet, hoppning och veterinärbesiktning.  Om hästen får bra bedömning kan den gå vidare och tävla om att bli bästa 4 åring.

Eftersom det är meningen att Ebba skall löshoppas på tävlingen är det skäl att öva lite. Ebba hoppade jätte fint men blev lite sur då hon ett par gånger fällde hindret. Men efter några hopp fattade hon vad vi ville och hon hoppade fina långa hopp. Pläsi som var med som sällskap tyckte det var onödigt trams och vi fick jaga henne som galningar över hindren men till slut hoppade hon helt fint. Madame är lite bekväm av sig.
Det här får vi nog göra om snart igen så att det löper lite smidigare.

4 kommentarer:

Byggare-Mom sa...

Märks att jag inte är nån hästmänniska... läste att du skulle "lö-shoppa" på FB i morse och nu läste jag "lö-shoppning" igen.

Spännande med tävling! Är det hennes första?

Ha det bra!

Bland hö och halm sa...

Ha,ha ... det är ju nästan samma sak ;)
Hon har blivit bedömd en gång tidigare men då visades hon upp bara för hand, nu ska hon ridas.

Lilla K sa...

hihi, ibland läser man fel varje gång... Skoj med tävling, är det många hästar med? Men super länge sen jag varit in till manegen, men den ser nog likadan ut där ännu...

Fru Z sa...

Verkar som ni haft en lyckad dag <3 Kul!!