4 mars 2015

Sakta men säkert

Efter överraskningen med takmålningen och dörren i vardagsrummet. Här kan ni läsa om det. Har vi fått fundera fram och tillbaka. Vi har haft restaurerare på plats och vi har varit i kontak med museiverket.

Till mångas besvikelse har vi belutat att gömma dörren igen eftersom det var den enda nästan hela väggen och rummet hade blivt nästan omöjligt att möblera. Men dörren finns bevarad bakom skivorna så ändrar vi oss någon gång är det bara att plocka fram den.

Gällande takmålningen finns det egentligen fyra sett att gå tillväga. Restaurera den, lägga på nytt spännpapper och kopiera målningen , sätta på nytt spännpapper och måla taket vitt eller riva ner målningen.

Vi tycker att skall takmålningen synas så skall det vara orginalet. Att restaurera orginal målningen kostar skjortan och tyvärr är ingen av oss född med silversked i mun. Vi har möjlighet att få understöd för restaureringen men ansökningen för understöd sker på hösten, vilket betyder att vi inte skulle få göra något åt taket innan ansökningen är behandlad och godkänd d.v.s tidigast om ett år. Dessutom finns det ingen garanterad summa vi kan få utan allt beror på hur många ansökningar som kommer in det året vi söker.

Som vi ser det så vill vi kunna använda vårt vardagsrum inom snar framtid. Så vi har bestämt att bevara takmålningen under nytt spännpapper och måla taket vitt. Vi kommer att fotografera och dokumetera taket noggrant och då vi någongång i framtiden har sparat ihop lite extra pengar så kan vi ta fram den gamla takmålningen och restaurera den.

Så nu tillbaka till ruta ett: VÄLJA TAPET.

ER

1 kommentar:

Fru Z sa...

ÅÅh vad spännande och smart val tycker jag!! Bättre såhär just nu och som du skrev kan ni ta fram den senare! :) Härlig tapet (Edith har vi i köket och storgillar den)! Kramis!