19 september 2012

Pelargoner

Köpte pelargoner i början av sommaren som var meningen att skulle få pryda vår trappa. Visserligen pryder de vår trappa men kanske inte riktigt som jag tänkt mig. Det var meningen att jag skulle hänga upp korgar på utsidan av trappräcket men med mylla och pelargoner i visade det sig att korgarna blev för tunga och hängde jätte konstigt. Vi hade tänkt tillverka stadiga ställningar för korgarna att vila på men det blev liksom aldrig av som så mycket annat.


Så nu står de här mina pelargoner, fortfarande på trappan. De börjar se lagom eländiga ut och det känns om det börjar bli dags för en mer höstinspirerad dekoration.

Men vad skall jag göra med pelargonerna? Ja, jag vet jag är florist men jag vet absolut inget om pelargoner och hemma hos får växterna vara glada om de får vatten.

6 kommentarer:

Ninette sa...

Finns många sätt som funkar med pelargoner. Jag förvarar dom i en källare där det inte blir minusgrader (eller i varje fall inte så många), mörkt och sen får dom vatten en gång per vinter. Sen tar vi fram dom på våren, klipper ner dom och använder det vi klipper bort som sticklingar och ersätter såna som evt dött bort med dom. Eller så kan man helt ta upp pelargonen, skaka av mylla o allt o hänga den nånstans plus noll o mörkt hela vintern, men det funkar inte lika bra. Sen kan man också bara plocka in dom i nåt ljust svalt fönster, eller som jag gjort med några - ställa dom i kontorsfönstret o hoppas maken vattnar dom ibland!

Lilla K sa...

Plantera om dem enskilt i krukor och ta in dem och ställ dem i köksfönstret eller liknande. Så har jag gjort, det är kanske inte efter alla konstens övervintringsregler, men mina överlevde fint och nu i sommar har de blommat konstant och gör de fortfarande. De behöver inte så mycket vatten under vintern, och kanske du kunde köpa "själv-vattnande" krukor eller nåt sånt? Och dör de så är det väl ingen större förlust? Jag tog även in årets "utepelargoner" förra helgen, så nu kryllar det av pelargoner här hos oss... tror det blir 17 st totalt... :)

Fru Z sa...

Tog in mina häromdagen och tänkte deinitivt köra Lilla Ks metod detta år, året innan tog jag in dem alla och la dem nere i källaren var de klarade sig fint-fint! Men i år har jag tänkt ha de lite varstans framme inne i huset & få se hur det går!

Jenny K. sa...

Jag har int andra blommor i mitt hus än pelargoner och ja ha prova på båda metoderna men tycker de e bäst att ha dem framme i fönstret. Dom e vackra och blommar även på vintern. Vet att många har svårt att hålla dem vid liv, men jag e oxo sån som glömmer att vattna så ja tror de e deras räddning för dom behöver verkligen lite vatten på vintern. (ger också näring året om)

Om man har dem i mörker tar det längre före dom tar sig på våren, men de beror ju förstås på när man plockar fram dem från sitt ide.

Svalt ska dom ha oberoende på vintern och det hjälper säkert bra då vi bor i gammalt hus där fönstren lite läcker. :)

Pelargonen jag fick av dig ha ja haft inne hela sommaren o den e så fin i köksfönstret. :)

Om du int vill förvara pelargonerna själv kan du ju alltid dela ut dem åt såna som vill. ;) Så gjorde min fammo o där började min "pelargon-karriär". :)

Jenny K. sa...

Nej herregud, vad många kommentarer de blev. :-/ Kanske du får bort dem?!

Bland hö och halm sa...

Tack för alla era fina tips. Ska se om jag hittar någon lämplig plats inne =)

Ha, ha ...Jenny det var många kommentarer...fixade bort dem.
Kul att pelargonen varit fin i ert köksfönster =)