28 juni 2014

PLASK

Veckan som gått har präglats av simskola, sjuka hästar och några sorliga avsked.

Eftersom Isak fyller fem i höst fick han lov att börja simskolan. Vädret har inte varit det bästa och simskoleveckan började med iskallt väder och ingen simundervisning i vattnet..

 
Trots det kalla vädret var simskoleverksamheten i gång. Istället för simundervisning i vattnet blev det lek och "teori" på stranden. "Det är jätte roligt" var Isaks kommentar då vi åkte hem.
 
 
Köldgränsen för simundervisning i vattnet är 15 grader så vissa dagar kunde de vara i vattnet och andra inte.

 
I slutet av veckan blev det riktigt varmt och skönt väder och Filippa lekte i strandkanten medan Isak var i simskolan.
 
 
Nu borde alla sjukahästar var på bättrings väg och allt runt omkring vara i ordning. Så nu tar jag mig en välförtjänt paus och lägger mig i soffan med en chokladplatta.
 
En skön lördagkväll till Er alla!
 

21 juni 2014

Midsommar firande

I går trotsade vi det kalla blåsiga vädret och promenerade ner till mina föräldrars stuga.

 
På vägen ner plockade vi blommor till midsommarstången.

 
Alla hjälptes åt.


 
Lite dans kring stången och saft- och bullakalas innan vi promenerade tillbaka hem där det blev traditionell midsommarmat.

 
Det blev en sen kväll för våra småttor men roligt hade vi. Idag har vi alla varit lite dagen efter och bara tagit det lugnt här hemma.
 
Ha en fortsatt skön midsommarhelg!

9 juni 2014

Av gammalt skrot

Av ett gammalt "krossbett".  Ja, ni vet ett sånt där bett som man förr i tiden använde i kvarnen då man malde säd. Gjorde jag ett nytt blomland.

 
Hade blommor som väntat på omplacering i några år och nu fick de äntligen en ny plats att växa på. Hoppas blommorna tar sig.
 
 
Har någon några bra tips på lite lägre blommor som kunde växa längst fram och som passar i en lantlig/gammaldags trädgård?

2 juni 2014

Hannibal Lecter på besök

Med betessäsongen kommer det en heldel problem. Mina två finsk hästar har en tendens att bli smällfeta över en natt vilket i sin tur medför en del hälsorisker. Dessutom har mitt äldre sto haft fång, så det gäller att begränsa gräsintaget ordentligt.

Pettiby Ebba
 
Jag har provat flera olika varianter på bestesreducerare men jag har inte lyckats hitta en riktigt lyckad variant. De flesta ger väldigt fula skavsår eller så får hästen inte i sig något gräs alls.
 
Den betesreducerare som ni ser på bilden har fungerat bäst men det är nästan omöjligt att hitta en grimma som fungerar bra till den. Käkremmen blir för kort då "grillen" (som jag kallar det) drar ner grimman för mycket på mulen. för att undvika sår brukar jag vaddera alla lås och spännen på grimman med bomull och elastiskbinda. Det är inte direkt vackert men det är behagligare för hästen.
 
En sak jag funderat väldigt mycket på sen förra sommaren då hästtandläkaren påpekade att det fanns slitage på hästarnas framtänder. Hur mycket skade gör egentligen en sådan här betesreducerare på tänder och käk?
 
 
Det finns antagligen inte en riktigt bra lösning på problemet antingen har man sjukligt feta hästar eller så har man hästar med skavsår och slitage på tänder. Vilket är sen bättre?


1 juni 2014

Sommaren kan börja

De första "sommarhästarna" har kommit och fr.o.m i natt går alla hästar ute dygnet runt. Det betyder semester för oss d.v.s inga tidiga mornar med stalljobb. Annors fortsätter jobbet nästan som vanligt men i en lugnare takt.
 
Så här såg det ut idag då hästarna släpptes på bete.
 
 
 
 
 

De här härliga fotografierna har Frida Enkvist tagit och mer foton hittar du på Fridas mammas blogg Täti tuuppaa